Hur går det i valet?

Val är alltid väldigt svåra att förutspå men det finns några slutsatser man kan dra innan man ställer sig frågan: Hur går det i valet 2022?

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har tydligt sagt att de kommer skapa någon form av samarbete efter valet och försöka skapa en regering. Just nu ser det dock svårt ut för dessa partier att få över 50% i valet, vilket som krävs för att få en majoritet och därmed bilda regering.

Vilka partier kommer att samarbeta?

Just nu är det väldigt svårt att förutspå vilka som kommer samarbeta. M+SD+KD har redan deklamerat att de kan tänkas samarbeta och man kan också tänka sig att V+S+Mp kan tänka sig att samarbeta. Det är dock inte säkert då Miljöpartiet har stora problem med att få väljare. Det kan krävas att de söker nya samarbetspartners.

Vad är vågmästare?

För att kunna svara frågan: “Hur går det i valet?” så behöver manta med i beräkningen att Centerpartiet och Liberalerna tillsammans är vågmästare. Detta innebär att det krävs dessa partier för att t.ex. M+SD+KD ska komma över 50%. Det är just detta som är vågmästare, att ett parti kan vara skillnaden om man får över 50% eller inte. 

Under denna mandatperiod (2018-2022) så är i praktiken Centerpartiet vågmästare men Liberalerna har valt att gå på samma linje som C.

Vilka kommer C och L samarbeta med?

Detta är en svår fråga då både C och L har tydligt markerat att man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Man vill helst av allt bilda regering med KD och M, så att man då går tillbaka till Alliansen. Om C+L+M+KD blir större än S+V+MP så är det väldigt sannolikt att man kommer skapa en regeringen. Även om man inte kommer över 50% så är det troligt att detta går.

Den stora frågan är nu hur går det i valet? Detta vet vi den 11 september 2022 och därefter blir det enklare att bilda sig en uppfattning om vilka som kommer kunna skapa en regeringen.

Hur går det i valet 2022?

Valinformation

  • Vill du ha valinformation via e-post inför valet? Innan valet kommer jag sätta ihop enkel information om hur och var man röstar. Jag kommer också köra live-sändningar för att diskutera politik. Jag kommer självklart inte dela din e-post med någon och kommer absolut inte skicka någon spam.

Kontakta mig

Här kan du fylla i din kontaktuppgifter för att komma i kontakt med mig. Ditt meddelande hanteras med sekretess och delas inte.
Scroll to Top