Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

Vad är mandat?

Om man inte är insatt i hur politik fungerar så är det så klart svårt att förstå vad mandat betyder. Många ställer sig frågan: Vad är mandat?

Mandat i Riksdagen

I Sveriges riksdag finns det 349 platser, med andra ord, det finns 349 mandat. Dessa ska fördelas till de olika partierna efter valet beroende på deras valresultat.

Man kan säga att ett mandat betyder en riksdagsledamot.

Denna fördelning förblir under en mandatperiod. Just nu är vi i mandatperiod 2018-2022 och platserna är fördelade så här:

S 100 mandat
M 70 mandat
SD 62 mandat
C 31 mandat
V 28 mandat
KD 22 mandat
L 20 mandat
MP 16 mandat

Läs mer: Hur röstar man?

Mandat i kommunfullmäktie

Precis på samma sätt så fördelar man mandat efter valresultat i kommunfullmäktige runt om i landet. Antalet mandat som finns i olika kommuner skiljer sig åt. I Malmö finns det totalt 61 mandat och i Simrishamn finns det 49 mandat för att ta två exempel. Generellt kan man säga att det finns flera mandat om det är en stor stad/kommun. Förhoppningsvis ger detta svar på frågan: Vad är mandat?

Mandat i Europaparlamentet

Precis som i kommuner och riksdagen i Sverige så finns det mandat i Europaparlamentet. I parlamentet finns det 705 mandat totalt. Man kan också säga att det finns 705 Europaparlamentariker från alla EU:s länder.

Hur använder man mandat?

Det är egentligen ganska simpelt. Det gäller att få en majoritet för att få igenom sin politik. I Sverige finns det 349 mandat totalt och det innebär att minst 175 riksdagsledamöter måste rösta på samma förslag för att det ska gå igenom.

Nu hoppas jag att ni förstår vad som är svaret på frågan: Vad är mandat?

Vad är mandat?

Meny för vanliga frågor inför valet 2022

Valinformation

  • Vill du ha valinformation via e-post inför valet? Innan valet kommer jag sätta ihop enkel information om hur och var man röstar. Jag kommer också köra live-sändningar för att diskutera politik. Jag kommer självklart inte dela din e-post med någon och kommer absolut inte skicka någon spam.

Kontakta mig

Här kan du fylla i din kontaktuppgifter för att komma i kontakt med mig. Ditt meddelande hanteras med sekretess och delas inte.
Scroll to Top