Vad står partierna för?

Partierna står för olika saker i olika frågor. Det är stor skillnad mellan de olika partierna i Sveriges riksdag. Detta kan skilja sig något på lokal nivå (kommun och region) där sakfrågor tenderar att vara viktiga och man samarbetar med lika partier friare än i riksdagen. Här nedan listas de lika partierna efter frågan: Vad står partierna för?

Centerpartiet

Centerpartiet har sin bakgrund bland bönder och därför är jordbruk, miljö och företagande väldigt viktiga frågor. Säker och närproducerad mat är en av de absolut viktigaste frågor. På senare år har Centern rört sig från att vara liberalkonservativa till att vara mer renodlat liberala. Detta innebär att man tycker om människors frihet och jämlikhet, bland annat. Centern är också ett humanistiskt parti där det är viktigt att ha en medmänsklig migrationspolitisk. Det måste dock vara ordning och reda och att människor fort kommer i arbete är väldigt viktigt.

Liberala 80%
Mat från Sverige 100%
Klimat och Miljö 85%
Låga skatter 80%
EU 65%
Företagande 100%
Jämlikhet 90%

Liberalerna

Liberalerna är som namnet säger, liberala. Det innebär att man precis som Centerpartiet tycker det är viktigt med människans frihet, jämlikhet, låga skatter, personligt ansvar och värna om minoriteters rättigheter.

Liberalerna bytte namn för några år sedan, tidigare hette man Folkpartiet. 

Liberalerna har väldigt svaga opinionssiffror och riskerar att åka ur riksdagen 2022. Många väljare tycker att Centerpartiet är ett mycket tydligare liberalt parti idag.

Moderaterna

Moderaterna är ett liberalt och konservativt parti. Det är ett stort parti så det finns väldigt många olika inriktningar och de senaste åren slitningar mellan de som tycker om den nuvarande, mer hårda politiken med hårdare straff och lägre invandring. Det finns också en del av partiet som tycker politiken som Alliansen hade med Reinfeldt var bättre. Många av dessa sympatiserar nog mer med Centerpartiet idag.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna härstammar från vitmaktrörelsen och har en mörk historia. Partiledare innan Jimmy Åkesson har varit öppet rasistiska. Sedan man tog sig in i riksdagen så har man försökt få bort rasiststämpel på partiet och benämner sig som socialkonservativa. Detta innebär alltså en blandning mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

SD är inte ett borgerligt parti och man är mycket skeptisk till internationellt samarbete, man är emot EU och tycker inte Sverige ska ta emot invandrare. I vissa frågor har man gemensamma ståndpunkter som M och KD och därför vill man gärna samarbete med dessa partier.

Sveriges riksdag - Vad står partierna för

Valinformation

  • Vill du ha valinformation via e-post inför valet? Innan valet kommer jag sätta ihop enkel information om hur och var man röstar. Jag kommer också köra live-sändningar för att diskutera politik. Jag kommer självklart inte dela din e-post med någon och kommer absolut inte skicka någon spam.

Kontakta mig

Här kan du fylla i din kontaktuppgifter för att komma i kontakt med mig. Ditt meddelande hanteras med sekretess och delas inte.
Scroll to Top