Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

Bidragsbrotten kostar miljarder!

Såg ni inslaget i SVT Nyheter om bidragsbrotten i Södertälje? Undra hur mycket som döljer sig under ytan i Malmö stad och andra kommuner? Kanske vore det dags för Socialdemokraterna i Malmö att följa efter sina kollegor i Södertälje Kommun? 🤷‍♂️

Det kan börja med ett förfalskat läkarintyg – som blir dörröppnaren som leder fram till olika bidrag hos en rad myndigheter. I Södertälje, som drabbats hårt av flera härvor där välfärdssystemet utnyttjats, har kreativiteten med brottsupplägg flödat.– Det här är inte fusk, det är kriminellt, säger Roger Svanborg tidigare chef på utredarenheten i Södertälje kommun, när han ger exempel på en metod där flera personer samverkar för att utnyttja systemen.

Genom noggrannare kontroller av intyg och andra dokument har försörjningsstöd i Södertälje kommun kunnat få ner kostnaderna för socialbidrag med 40 miljoner kronor på några år. Med tanke på de gigantiska kostnader som Malmö stad sitter på så borde det finnas ännu mer att hämta här.Kostnaderna för socialbidrag/försörjningsstöd i Malmö låg 2019 på över en miljard kronor.

Skattebetalarnas pengar ska gå till människor som är i behov av dem pga. sjukdom, sociala problem eller annan nedsättande förmåga, inte till bidragsfuskare!

Granska varje ansökan noggrannare, sätt en standard på utbetalningar som ligger under sverigesnittet, omtolka lagstiftningen så att det blir svårare att få försörjningsstöd. Gör även hembesök hos personer som lyfter skattebetalarnas pengar och kontrollera att rätt personer tar emot dessa stöd. Gör en ordentlig folkräkning så svenska myndigheter vet vem som befinner sig i landet, men även för att se att de är folkbokförda på rätt adress.

Om det är något som gör mig förbannad så är det fusk med skattebetalarnas pengar.🤬😡Tipsa SVT om missförhållanden och fusk:

“I SVT:s pågående granskning av ”De stulna välfärdsmiljarderna” tittar vi närmare på var skattebetalarnas pengar tar vägen. Jobbar du på en myndighet och känner till missförhållanden, systemfel eller fusk som banar väg för missbruk av systemet? Eller har du andra tips om välfärdsbedrägerier som vi borde titta närmare på? Tveka inte att höra av dig till oss. Du har självklart källskydd när du berättar något för oss.”

Scroll to Top