Varför är det viktigt att rösta?

Varför är det viktigt att rösta?

1919 infördes allmän rösträtt för kvinnor och män i riksdagen och för kommunalvalen år 1918. Varför är det viktigt att rösta? I denna artikeln ska jag förklara det.

Gå till EU-valet 2024

EU-VALET 2024

Vilka vill du ska styra landet?

Det finns idag åtta partier i Sveriges riksdag och alla har olika politik. För att kunna styra Sverige så krävs det att man har över 50% av rösterna och det har inget parti. Därför måste partierna samarbeta. För att förstå de olika partierna behöver man läsa partiprogrammen. Detta tar så klart ganska lång tid och det kan därför vara bra att göra valkompassen innan valet. Där får man ganska snabbt reda på vilket parti som ligger närmast en. Du kan också läsa mer om vad de olika partierna står för här.

Om alla tänker likadant och inte röstar

Många ställer sig frågan: Varför är det viktigt att rösta? Många tänker också att “mina röst spelar ingen roll”. Om alla människor skulle tänka så, då skulle vi inte kunna ha en demokrati. Det är alltså otroligt viktigt att en väldigt stor andel av befolkningen röstar för att man ska kunna kalla sig en demokrati.

Rösta blank

Om du läst på om de olika partierna och ändå inte hittar ett parti du vill rösta på så är det bättre att rösta blank. Det innebär alltså att man inte röstar på något parti men man har ändå gått och röstat.

Detta är alltså bättre än att inte rösta alls.

Varför är det viktigt att rösta? I Sverige är vi unnande av att kunna rösta

I stora delar av världen så kan man inte rösta och makten går i arv eller så är det militären som tagit över makten, t.ex. genom statskupp. Om du ställer dig frågan: Varför är det viktigt att rösta? Då bör man tänka på att demokratin är skör och den är inte självklart. Personligen tycker jag det är en plikt att rösta, även om man röstar blank. Vill du veta hur man röstar? Klicka här.