Personval och personkryss

Personval och personkryss

I Sverige har vi en demokratisk valprocess där vi har möjlighet att rösta på våra politiska ledare i olika val. Ett av dessa val är Riksdagsvalet där vi röstar på vilka som ska sitta i Riksdagen och representera oss. En av de viktigaste aspekterna i Riksdagsvalet är möjligheten att använda personkryss, vilket innebär att man kan rösta på en specifik kandidat inom det parti man stödjer. I denna artikel kommer vi att diskutera vad personkryss är, varför de är viktiga och hur man använder dem.

Hur röstar man på en person genom personval/personkryss?

När du står i förtidsröstningslokalen eller vallokalen och tar dina valsedlar så ser du ett antal namn på de olika valsedlarna. Genom att kryssa en person så har du avlagt ett personval eller ett så kallat personkryss.

Läs mer: Valet 2026

Läs mer: Valguiden 2026

Läs mer: Gör valkompassen

Gå till EU-valet 2024

EU-VALET 2024

Varför ska man personkryssa?

Precis som på arbetsplatser, i skolan eller andra ställen så är människor olika. Även om ett antal personer på en valsedel för t.ex. Centerpartiet står för liknande värderingar så betyder det inte att de har samma politiska intressen. Det kan därför vara bra att läsa på om personer innan valet och därmed kryssa i personvalet.

Får jag kryssa fler än en person i personvalet?

Svaret är nej! Det är viktigt att du endast kryssar en person per valsedel. Om du personkryssar fler personer på en och samma valsedel så blir ditt personval ogiltigt.

Läs mer: Hur röstar man?

När gör det skillnad att personkryssa?

Partierna och dess medlemmar väljer själva vilka personer som ska stå på valsedeln men det är väljarna som i slutändan bestämmer vilka som ska komma in i riksdagen, kommunfullmäktige eller regionfullmäktige. Om en person står på plats 10 och samma person får över 5% av personkryssen så kommer denna kandidat att hamn överst på listan och därmed väljas in. Detta förutsätter att ingen annan av kandidaterna på listan får fler personkryss.

Vilka kandidater ska man använda personkryss på?

Det finns flera faktorer att överväga när man väljer vilken kandidat man ska ge sitt personkryss till. En viktig faktor är kandidatens politiska ståndpunkter och hur väljarna uppfattar dessa ståndpunkter. Andra faktorer att överväga kan vara kandidatens erfarenhet, personliga egenskaper och tidigare arbete. Väljare kan också välja att ge sitt personkryss till kandidater som representerar olika åsikter och perspektiv.