Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

Personval och personkryss

I svenska allmänna val så som riksdagsvalet så kan man personkryssa, det kallas också personval.

Hur röstar man på en person genom personval/personkryss?

När du står i förtidsröstningslokalen eller vallokalen och tar dina valsedlar så ser du ett antal namn på de olika valsedlarna. Genom att kryssa en person så har du avlagt ett personval eller ett så kallat personkryss.

Läs mer: Valet 2022

Läs mer: Valguiden 2022

Varför ska man personkryssa?

Precis som på arbetsplatser, i skolan eller andra ställen så är människor olika. Även om ett antal personer på en valsedel för t.ex. Centerpartiet står för liknande värderingar så betyder det inte att de har samma politiska intressen. Det kan därför vara bra att läsa på om personer innan valet och därmed kryssa i personvalet.

Får jag kryssa fler än en person i personvalet?

Svaret är nej! Det är viktigt att du endast kryssar en person per valsedel. Om du personkryssar fler personer på en och samma valsedel så blir ditt personval ogiltigt.

Läs mer: Hur röstar man?

När gör det skillnad att personkryssa?

Partierna och dess medlemmar väljer själva vilka personer som ska stå på valsedeln men det är väljarna som i slutändan bestämmer vilka som ska komma in i riksdagen, kommunfullmäktige eller regionfullmäktige. Om en person står på plats 10 och samma person får över 5% av personkryssen så kommer denna kandidat att hamn överst på listan och därmed väljas in. Detta förutsätter att ingen annan av kandidaterna på listan får fler personkryss.

Hur har det gått för mig i personval?

I EU-valet 2019 så fick jag över 1000 personkryss (Tack!). I denna video förklarade jag hur an personkryssar. I valet 2022 kommer du kunna kryssa mig om du bor i Malmö, Lomma, Burlöv, Lund, Vellinge, Staffanstorp, Sjöbo, Trelleborg, Svedala, Skurup eller Ystad!

personkryss och personval

Valinformation

  • Vill du ha valinformation via e-post inför valet? Innan valet kommer jag sätta ihop enkel information om hur och var man röstar. Jag kommer också köra live-sändningar för att diskutera politik. Jag kommer självklart inte dela din e-post med någon och kommer absolut inte skicka någon spam.

Kontakta mig

Här kan du fylla i din kontaktuppgifter för att komma i kontakt med mig. Ditt meddelande hanteras med sekretess och delas inte.
Scroll to Top