Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

Elpriser Skåne och SE4-Malmö

Elpriserna i södra och inom elområde SE-Malmö Sverige börjar bli väldigt höga. Detta skapar stora problem för hushåll och industrier.

Varför är elpriset i skåne så högt?

Det finns många anledningar till att elpriserna i Skåne just nu är så höga. Det beror dels på att Sveriges elproduktion primärt är i norra Sverige medans konsumtionen är i södra. Sverige har inte överföringskapaciteten att hantera detta, där av höga priser. Det beror också på att vi är sammankopplade med Europa och innebär att vi lider av de höga priserna i övriga Europa. Detta beror mycket på att Ryssland inte levererar tillräckligt mycket gas för att värma europeiska hushåll. Tillgång och efterfrågan helt enkelt. En annan orsak är att det är väldigt kallt, då blir elpriset högt för fler behöver el, samtidigt blåser det lite så vindkraftverken producerar inte särskilt mycket.

Läs mer: Valet 2022

Läs mer: Valguiden 2022

Hur länge kommer elpriset i Skåne och SE4-Malmö vara så högt?

Elpriset skåne beror på om Ryssland kommer kunna leverera mer gas till Europa och om det kommer blåsa mer och bli varmare väder. Industrin och hushåll ska nog ta höjd för att det kommer vara höga elpriset i Skåne hela vintern. 

Elpriset kan vara högt i många år

Tyvärr är Sveriges elnät på tok för dåligt och vi har för lite planerbar produktion i södra Sverige. Samtidigt stänger övriga Europa av sin kärnkraft och kolkraft. Vi kan nog räka med ganska höga priser i rätt många år framöver dessvärre. Energimyndigheten har själva rapporterat om att detta kan hålla i sig fram till 2030.

Vad behöver göras?

Till att börja med behöver vi en regering och politiker som tar frågan på allvar och är handlingskraftiga. Mindre snack och mer verkstad helt enkelt. Här är några förslag som jag tror skulle vara bra för att få ner elpriset i Skåne i framtiden:

  • Rusta upp elnätet, dvs stamnät, regionalnät och lokalnät.
  • Bygg mer vattenbaserad vindkraft och där lokalbefolkningen vill, även på land.
  • Öka kompensationen till lokalbefolkningen och kommuner där man bygger vindkraft.
  • Fler solpaneler på tak.
  • Följ utvecklingen nog när det kommer till nya generationer kärnkraft som kan byggas i mindre skala lokalt. Förbered gärna eventuell lagstiftning redan nu.
  • Bygg fler pumpkraftverk.
  • Korta tillståndsprocesserna för ovan punkter.

Kontakta mig

Här kan du fylla i din kontaktuppgifter för att komma i kontakt med mig. Ditt meddelande hanteras med sekretess och delas inte.
Scroll to Top