Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

elpriserna i södra Sverige skjuter i höjden

Elpriserna i södra Sverige

Politiker har inte varit på tårna när det kommer till eldistribution. Vi har väldigt mycket produktion av el i norra Sverige, mycket mindre i södra. Detta är egentligen inga problem om man hade haft välutvecklad infrastruktur för att transportera el. Dessvärre har Sverige inte detta, lokal och regionalnät är ofta väldigt underutvecklade och kan inte transportera den mängd el som behövs. Man hör ofta i debatten att Sverige har elbrist, detta stämmer inte då vi är en stor exportör av el.

Problemet ligger istället att vi har elbrist lokalt, där elnäten är allt för dåliga och energikällorna är långt borta.Man skulle kunna jämföra detta med en laddare till sin mobiltelefon. Använder man en kort och tjock kabel som innehåller mycket koppar så kommer mobiltelefonen att laddas upp snabbt, använder man en lång och tunn laddkabel så tar det längre tid.

Om man ska förenkla något så kan man säga att Sverige behöver tjockare kablar och tätare produktionsanläggningar.Jag är teknikoptimist och tror det finns lösningar på problemet, men det kommer ta tid. Här kommer några åtgärder som behöver införas omgående:

📌 Rusta upp elnätet, dvs stamnät, regionalnät och lokalnät.

📌 Bygg mer vattenbaserad vindkraft och där lokalbefolkningen vill, även på land.

📌 Öka kompensationen till lokalbefolkningen och kommuner där man bygger vindkraft.

📌 Fler solpaneler på tak.

📌 Följ utvecklingen nog när det kommer till nya generationer kärnkraft som kan byggas i mindre skala lokalt. Förbered gärna eventuell lagstiftning redan nu.

📌 Korta tillståndsprocesserna för ovan punkter.

📌 Bli INTE beroende av gas från Ryssland.

Scroll to Top