Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

När blir det extraval eller nyval?

När blir det extraval eller nyval?

Just nu är Sverige väldigt nära ett extraval, eller som vissa kallar det, nyval. Många ställer sig frågan: När blir det extraval?

De kommer genom följande scenario:

Om riksdagen har en majoritet mot regeringen. Alltså att fler än hälften av riksdagen röstar emot statsministern i en förtroendeomröstning. Då kan statsministern, i detta fall Stefan Löfven utlysa nyval. Detta måste han göra inom en vecka efter att man har röstat om hans avgång i riksdagen.

Statsministern kan istället för att utlysa extraval välja ha bli “entledigad”. Detta innebär att det är upp till talmannen, i detta fall Andreas Norlén att prata med de olika partiledarna för att höra om det finns en ny regering som kan ta över.

Viktigt att veta: Om det blir extraval så blir det ändå ett val 2022. Det är just därför det heter “extra val” och inte “nyval”.

Vad krävs för extraval?

Som beskrivet ovan så krävs det en majoritet av riksdagen. Mer än hälften måste vara emot statsministern och då kan statsministern utlysa nyval. För att lära dig mer om hur detta fungerar, läs artikeln om mandat.

Det kan också bli extraval, eller nyval som många säger, om riksdagen inte kan få en majoritet i riksdagen för en statsminister under fyra olika omröstning:

Exempel:

  1. Stefan Löfven bli nedröstad i en omröstning i riksdagen.
  2. Ulf Kristersson bli nedröstad i en omröstning i riksdagen.
  3. Annie Lööf blir nedröstad i en omröstning i riksdagen.
  4. Stefan Löfven bli nedröstad i en omröstning i riksdagen.
  5. Nyval / extraval

Vad kostar extraval?

Det är svårt att räkna på den exakta kostnaden men många gör bedömning att det kostar ca 350 miljoner kronor.

Vill du veta mer om detta? Läs mer hos Valmyndigheten.

Scroll to Top