Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

Bidragsfusk som aldrig förr

Bidragsfusk

Försäkringskassan krävde under förra året tillbaka mer en halv miljard kronor bara i felaktigt utbetalda assistansersättningar(bidragsfusk). Det visar den specialkörning av återkraven som myndigheten gjort på begäran av Expressen.

Försäkringskassan betalar ut otroligt stora belopp i bidrag i de svenska välfärdssystemen. 2019 betalades det ut cirka 224 miljarder kronor. Det börjar grävas en del i detta nu vilket är väldigt bra, tyvärr tror jag att en betydande del betalas ut i ej korrekt utbetalningar, alltså bidragsfusk.

På samma sätt så tror jag också vi har mycket fusk inom de företagsstöd som just nu finns pga. pandemin. Jag är själv företagare och det senaste året har jag fått en mängd automatiserade SMS med diverse uppköpserbjudanden och liknande. Troligen för att personer ska kunna utnyttja stöd som staten erbjuder.

Eko, bidrags och bedrägeribrott måste prioriteras de närmaste åren. Sverige har en lång tid framför sig med begränsad statsbudget pga. pandemin. Pengar som betalas ut måste hamna i rätt händer, till de som har rätt till pengarna och är i behov.

Scroll to Top