Kommer staten leverera vaccin i tid?

Kommer vaccin i tid?

Alla svenskar som vill kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19 före midsommar. Den bedömningen gör vaccinsamordnaren Richard Bergström.– Jag kan inte säga när vi når flockimmunitet, det får du fråga epidemiologer om. Men jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar, säger han till Aftonbladet.

Detta rapporterar SVT Nyheter om för några veckor sedan. Jag har suttit och räknat på detta och får inte ihop siffrorna. Vad tror ni? Tror ni man kommer kunna vaccinera alla som vill innan midsommar? Antar att resonemanget bygger på att fler vaccin blir godkända och levererade.

I vilket fall som helst så bedömer jag politikers och experters bedömningar som orealistiska. Inom näringslivet vet man att vi nu är inne i en ren industrifas. Fabriker ska byggas, maskiner ska konfigureras, fraktmetoder ska synkas och logistikkedjor ska klaffa. Detta är saker jag har rätt bra koll på och därav min pessimistiska inställning till tidsplanen.

Per 2021-01-17 är 147000 vaccinerade i Sverige.

Scroll to Top