Svenska pensioner

Det måste löna sig att arbeta!

Ska det löna sig att arbeta? Efter 40 års arbete och en pension på 14 122 kronor borde det väl ändå vara större skillnader i pension mot en som inte har några pensionspoäng men ändå får ut upp mot 14 092 kronor per månad?

Jag är verkligen inte emot att Sverige ska erbjuda en hög garantipension men klyftorna måste bli större mellan personer som arbetat ett helt yrkesliv och den som inte har arbetat alls.

Idag krävs ett rejält privat pensionssparande för att skapa sig en bra pension. De flesta är medvetna om detta men långt ifrån alla.

Vissa politiker pratar mycket om att klyftorna måste bli mindre, jag menar att i detta fall måste klyftorna måste bli större, det ska alltid löna sig att arbeta.

Exemplen baseras på 40 års arbete med tjänstepension ITP2 och siffrorna är framtagna av SPF Seniorerna. Räkneexemplet i bilden är från Dagens industri 20 oktober 2020.

”Det finns ett behov av ett respektavstånd mellan dem som jobbat länge till grupper som har jobbat få år och därför är mer beroende av en grundpension”, säger Frans Lindelöw, vd för pensionskoncernen Skandia, i artikeln av Hans Bolander.

Jag säger som Frans Lindelöw, VD för Skandia…. “Respektavstånd!”

Scroll to Top