Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

EU:S KRISPAKET – DÄRFÖR HÅLLER JAG MED SARA SKYTTEDAL I SAK, INTE I RETORIK.

Den globala ekonomin har varit urstark sedan finanskrisen. Faktiskt är det så att världen sällan skådat en sådan stark marknad och efterfrågan i modern tid.

Företag har blomstrat och kapitalet har flödat inom EU:s gränser. EU har sett en fantastisk tillväxt de senaste tio åren.

Då måste man ställa sig frågan, är det rimligt att länder i södra Europa fortfarande har en gigantisk statsskuld? EU har ett regelverk som säger att medlemsländerna inte ska ha en statsskuld på över 60%.

Låt mig ta upp några exempel:

ITALIENS STATSSKULD:
2010: 119,2% av BNP
2019: 134,8% av BNP

SPANIENS STATSSKULD:
2010: 60,5% av BNP
2019: 95,5% av BNP

GREKLANDS STATSSKULD:
2010: 142,2% av BNP
2019: 176,6% av BNP

Nu får man då ställa sig frågan. Vad kommer EU:s förslag om att ge gigantiska bidrag till dessa länder att bidra till?

Jo det kommer att bidra till att man skickar en väldigt tydlig signal om att man accepterar en dålig finanspolitik och så kan vi inte ha det.

Jag tycker det är väldigt solidariskt av Sverige att gå med på nödlån, i princip utan säkerhet för att hjälpa dessa länder ur den värsta krisen. Kanske skulle man tom kunna tänka sig att erbjuda lån helt utan ränta? Men att ge bidrag som kommer belasta svenska skattebetalare i årtionden framöver går jag helt enkelt inte med på.

Sveriges ekonomi är urstark och har varit så länge. Titta på vår statsskuld:

2010: 38,1% av BNP
2019: 35,1% av BNP

Dessa fantastiska siffror har uppnåtts genom hårt arbete av svenska företag, skattebetalare, förvärvsarbetare och regeringar (både Alliansen och sossar).

Normalt sätt är jag väldigt förtjust i Cecilia Malmström (L) och hon verkar väldigt kompetent. I gårdagens Aktuellt måste jag dock ge Sara Skyttedal (KD) rätt.

Jag tycker dock inte att Skyttedals retorik var särskilt sympatiskt i denna kris vi befinner oss i och jämförelsen med när hon går ut och köper handväskor var rätt dålig, även om jag förstår hur hon menar.

Min ståndpunkt står fast:

  • Erbjud väldigt förmånliga lån till länder inom EU som riskerar att falla in i en djup finanskris.
  • Erbjud inte några bidrag som kommer belasta svenska skattebetalare i generationer. Bidrag kommer inte att hjälpa dessa länder på lång sikt, tvärtom, det kommer bidra till urkass finanspolitik.
  • Om förmånliga lån erbjuds så ställer jag ytterligare ett krav. Skriv i villkoren att länder som tar emot måste minska sina offentliga utgifter och ha överskottsmål i sin finanspolitik. Deras statsskulder måste peka nedåt, gärna en halvering av nuvarande statsskulder, på låt oss säga 15-20 års sikt.

Slutord:

För att EU samarbetet ska stå starkt i framtiden så måste länder ta mycket större ansvar för sina ekonomier. 10 års tillväxt borde normalt sätt generera drastiskt minskade statsskulder.

Om EURON som valuta över huvud taget ska finnas om ett årtionde så måste EURO-zonens länder skärpa till sig. I dagsläget finns det ett A och ett B-lag med Tyskland i spetsen och ett B-lag med Grekland, Italien, Portugal, Spanien och delvis Frankrike.

P.S:
DEN SOM ÄR SATT I SKULD ÄR ICKE FRI.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top