Magnus Thulin – Toppkandidat riksdag och region valet 2022

elkapacitet

EL-KAPACITET GÖR ATT FÖRETAG INTE KAN EXPANDERA

Pressbild Magnus Thulin för media

Magnus Thulin, Vice ordförande Centerpartiet i Malmö

EL-KAPACITET GÖR ATT FÖRETAG INTE KAN EXPANDERA

Jobbtillfällen går förlorade

Regeringen pratar om att fler behöver komma i arbete och det stämmer. Då blir det rätt tragiskt när man gång på gång läser om svensk industri och hur de inte kan expandera pga el-kapacitet.

De senaste månaderna har man kunnat läsa om Lindab och Pågen som beskriver att man kanske måste flytta sina investeringar utanför Skåne. Detta för att man inte får den kapacitet på elnätet som man behöver för att bygga ut.

Senast häromdagen läste jag i Dagens industri om Polykemi som ifrågasätter om det går att ha industri i södra Sverige i framtiden.

Förslag

Det är dags att regeringen verkligen tar detta på allvar! I debatterna på TV hör vi en ganska onyanserad debatt om ny kärnkraft eller inte. Detta är en debatt som är helt irrelevant just nu. Det som behövs omgående är:

?Se till att Svenska kraftnät bygger klart kabeln som ska försörja södra Sverige med el, den är redan flera år försenad.

?Investera omgående i regionala och lokala nätet i södra Sverige så att företagen kan få tillgång till kapacitet på elnätet.

Polykemis VD säger följande i DI:

“Vi har redan ansökt om mer el för att kunna expandera i Ystad, vilket i förlängningen skulle ge fler jobb. Vi har finansieringen, vi har lokaler och maskiner, men vi får inte tillgång till mer el. Därför kan vårt företag inte utvecklas på sin hemort.”

Enligt informationen från nätägarna, Ystad Energi, Eon och Svenska Kraftnät, ska företagarna i sydöstra Skåne inte räkna med någon ökad effekt förrän tidigast år 2029.

Svensk industri och andra företag är motorn i svensk ekonomi!

Vill du läsa mer om Centerpartiets energipolitik så kan du klicka här.

Följ mig

Jag finns på både facebook och instagram! Du kan också följa mitt nyhetsbrev här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top